Een pittige jus over de aardappelen, een kuiltje jus bij de stamppot, jus met uitjes voor bij de biefstuk en ga zo maar door. Maar wat is jus eigenlijk?

Wat is jus?

Jus wordt gemaakt van vocht dat uit vlees of groente loopt tijdens het koken, bakken of braden. Daaraan voeg je toe: een klontje boter of scheutje olie, een scheutje water en eventueel wat kruiden of specerijen. Maar je kunt ook jus maken met behulp van een pakje of een zakje.

 

Kijk en vergelijk

Jus per sauslepel (25 ml):

Calorieën (kcal) Vet (gram) Verzadigd vet (gram) Zout (gram)
Jus bereid zonder vet, met juspoeder 7 0.2 0.1 0.38
Jus bereid met 25% vet en juspoeder 58 5.6 0.8 0.43
Jus bereid met 25% vet, zonder juspoeder 56 5.9 0.7 0.07
Jus bereid met 50% vet en juspoeder 107 11 1.4 0.50
Jus bereid met 50% vet, zonder juspoeder 109 11.8 1.5 0.14
Jus bereid met 75% vet en juspoeder 156 16.4 2.1 0.56
Jus bereid met 75% vet, zonder juspoeder 162 17.7 2.2 0.21

Bron: voedingswaardetabel van het Voedingscentrum 1-9-2017

Is jus een dikmaker?

Laat jij je aardappelen het liefst drijven in een badje van jus? Van één juslepel zul je heus geen kilo aankomen, maar let op: jus bevat vaak een hoop verzadigde vetten en zout. Een te hoge inname van verzadigde vetten heeft een negatief effect op het cholesterol en zout kan de bloeddruk verhogen. Gebruik je liever een pakje? Let op het aantal calorieën en vetgehalte. Door extra water toe te voegen, maak je je jus slanker.

Alternatieve smaakmakers

Met een plas van jus kun je een andere smaak aan aardappelen toevoegen, maar het kan ook anders. Wat dacht je ervan om aardappelen op smaak te brengen met kerrie, peterselie of rozemarijn? Erg smaakvol en zo krijg je eenvoudig minder calorieën, vet en zout binnen.

 

Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet Dit Dieet Dat.