Kun jij het laten bij slechts één koekje of heb je in een ogenblik de hele rol koekjes verorberd? Wat is een eetbui precies en wanneer is er sprake van een eetstoornis?

Als ik thuis kom van werk, eet ik alles wat los en vast zit: zoutjes, een rol koekjes en vaak nog een heel brood, dik besmeerd met pindakaas, jam of zalmsalade. Op zo’n moment voel ik mij zo machteloos en achteraf walg ik van mijzelf…’ Voor mij zit Lisa met tranen in haar ogen. ‘Elke ochtend beloof ik mijzelf om geen eetbui te hebben, maar toch gaat het bijna dagelijks mis. Ook al neem ik ’s middags een extra snee brood, als ik thuiskom voel ik de drang om van alles op te eten.

Wat is een eetbui?

Heb jij het gevoel dat je af en toe de controle over je eetgedrag volledig bent verloren? Eet je dan alles wat los en vast zit? Als je binnen een beperkte tijd (twee uur) een grote hoeveelheid aan voedsel eet, die beslist groter is dan wat de meeste mensen in dezelfde tijd en omstandigheden zouden eten, dan kun je spreken van een eetbui.

Hoe herken je een eetbuistoornis?

Lisa heeft bijna dagelijks last van eetbuien. Ze eet sneller dan ze normaal doet, ze heeft geen trek, maar eet toch door totdat ze zich ongemakkelijk voelt. Achteraf voelt ze zich er schuldig over. Ook wordt ze er verdrietig van. Dit zijn symptomen die passen bij een eetbuistoornis.

Andere signalen die de alarmbellen zouden moeten laten rinkelen zijn onder andere:
voedsel verbergen, in huis vind je veel lege snoep-, koek- of chipsverpakkingen, er verdwijnen ineens grote hoeveelheden voedsel uit de voorraadkast, je eet vreemde combinaties en vindt het lastig om in gezelschap te eten. Ook kun je financieel in de problemen komen door het kopen van enorme hoeveelheden voedsel.

Heb ik een eetstoornis?

Herken jij je in het bovenstaande? Een eetbuistoornis is de meest voorkomende eetstoornis. Geschat wordt dat ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden aan een eetbuistoornis ofwel ‘binge eating disorder’.

Niet elke eetbui duidt op een eetstoornis, maar wees wel alert! Vraag tijdig om hulp bij je huisarts of diëtist.

Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet Dit Dieet Dat.