‘Eigenlijk eet ik meer maaltijden op kantoor, dan thuis.’ zegt Anna. Anna (42 jaar) is een slimme vrouw en realiseert zich dat ze veel winst maakt, als ze op kantoor gezondere keuzes maakt. Haar vraag is: ‘Gezond eten op je werk, hoe doe je dat?’

Anna’s huidige eetpatroon

Op werkdagen slaat ze het ontbijt over.
09.00 uur: ‘Op kantoor neem ik altijd een cappuccino uit de automaat.’
12.00 uur: ‘Uit gemak haal ik meestal twee witte broodjes gezond en een flesje sinaasappelsap in de bedrijfskantine.
16.00 uur: ‘Rond vier uur gaat het mis. Dan voel ik een onweerstaanbare behoefte naar zoet en moet ik mijzelf bedwingen om de snoeppot niet leeg te eten.
18.00 uur: ‘De avond is geen probleem. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen gezond eten’, vertelt Anna.

Tips om gezondere keuzes te maken op werk

Naar aanleiding van het eet- en dagpatroon van Anna geef ik haar onder andere deze tips mee:

Tip 1: Neem een voedzaam ontbijt om de dag energiek te beginnen. Smeer de avond van te voren al je boterham of maak ‘overnight oats’;
Tip 2: Neem je eigen lunch mee of maak gezondere keuzes in de bedrijfskantine:
– Vervang wit door volkorenbrood
– Hou het simpel: neem één belegsoort per boterham
– Verrijk je broodje met rauwkost: kaas met komkommer, ham met tomaat, etc.;
Tip 4: Vervang vruchtensap door suikerarme dranken zoals water, thee of zuivel;
Tip 5: Kies voedzame tussendoortjes (zoals een belegde volkorencracker, een handje noten, een stuk fruit) of bewaar een boterham van de lunch tot een later moment. Dit om snacktrek rond vier uur te voorkomen;
Tip 6: Zet de snoeppot uit het zicht, vul de pot met snoeptomaatjes of zet er een bos (niet eetbare) bloemen in.

 

Na een maand zie ik Anna weer. Ze is aan de slag gegaan met de adviezen. ‘Ik heb veel minder snoepbehoefte en voel mij een stuk fitter’, vertelt ze enthousiast.

Bron: deze blog schreef ik voor Dieet Dit Dieet Dat.