‘Kan ik voldoende vitamine D halen uit voeding tijdens de wintermaanden?’ vraagt Dina, 55 jaar oud. Ze is sportief, eet gevarieerd en werkt in een schoonheidssalon.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden. Daarnaast bevordert het de opname van calcium en fosfor in het lichaam. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor iedereen (met uitzondering van 70 jaar en ouder) is 10 microgram (mcg). Voor sommige groepen is extra suppletienodig. Vette vissoorten zoals zalm, haring, makreel en paling bevatten redelijke hoeveelheden vitamine D. In mindere mate bevatten vlees, ei, roomboter, margarine, halvarine en bak- en braadproducten ook vitamine D.

Haal ik voldoende vitamine D uit voeding?’

Om Dina’s vraag te beantwoorden bespreken we haar voedingspatroon. Dina besmeert dagelijks haar vier boterhammen met halvarine (0,4 mcg per snee), gebruikt een eetlepel olijfolie (0 mcg) bij de bereiding van de avondmaaltijd en eet wekelijks een vette vis (100 gram zalm levert 4,6 mcg). Op een dag met vette vis op het menu haalt Dina 6,2 mcg vitamine D uit haar voeding. Maar op een gemiddelde dag haalt zij slechts 3-4 mcg vitamine D uit haar voeding. Met alleen goede voeding houdt Dina haar vitamine D-spiegel dus niet op peil.

De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D

De Gezondheidsraad raadt aan om dagelijks tussen 11.00 uur en 15.00 uur minimaal een kwartier, met onbedekte onderarmen en hoofd, in de zon te zijn. Maar op onze breedtegraad is de zon alleen in de zomer voldoende effectief. Zonder extra bronnen van vitamine D is de winterspiegel vitamine D in ons bloed een stuk lager dan de zomerspiegel met als dieptepunt de maanden februari  en maart.

Vitamine D in de winter

Dina eet gevarieerd, maar komt op werkdagen onvoldoende buiten. Daarom adviseer ik haar, om een supplement van 10 mcg vitamine D te gebruiken gedurende de herfst- en wintermaanden.

Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet dit Dieet dat.