Last van brandend maagzuur? Geen paniek! Met aanpassingen in je voedingspatroon en leefstijl, kun je je klachten verminderen of helemaal voorkomen. Hierbij een aantal simpele tips:
Wat is brandend maagzuur?
Maagzuur wordt in je maag gebruikt om voedsel te verteren. Het is een vrij agressief goedje waar je maag goed tegen kan door een stevige beschermlaag. Maar soms kan er wat maagzuur terugvloeien naar de slokdarm en dan ontstaat er een branderig gevoel.
Melk drinken bij brandend maagzuur?
Niet doen! Melk kan even verlichting geven, maar daarna stimuleren de eiwitten uit melk juist de productie van melkzuur. Verruil die beker melk liever voor een kop thee om de hevige brand te blussen. Ook scherp gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, citrusfruit (sinaasappel, citroen, grapefruit), koffie, chocolade, pepermunt en alcohol kun je beter vermijden.
Wat helpt wel?
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Bij mensen met overgewicht is de druk op de maag groter. Hierdoor kan het maagsap sneller in je slokdarm stromen;
- Eet kleine en lichte maaltijden verspreid over de dag. Het eten van een grote of vetrijke maaltijd kan klachten veroorzaken. Een vetrijke maaltijd blijft langer in de maag, waardoor het maagsap eerder terug kan stromen in de slokdarm;
- Heb je ’s nachts last van brandend maagzuur? Leg je hoofd iets hoger dan de rest van je lichaam en eet twee à drie uur vóór het slapen gaan niets meer;
- Kies voor een gevarieerde en vezelrijke voeding. Zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Voldoende drinken en een vezelrijke voeding helpt verstopping in de darmen te voorkomen. Want ook bij verstopping is de druk op de maag groter, wat voor oprispingen kan zorgen.
Wil je meer weten over brandend maagzuur? Lees dan onze DieetwijzerVoeding en Brandend Maagzuur.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet Dit Dieet Dat.