Last van brandend maagzuur? Geen paniek! Met de juiste aanpassingen van je voedingspatroon en leefstijl, kun je je klachten verminderen of helemaal zelfs voorkomen! Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft last van brandend maagzuur. Dus hierbij een aantal simpele tips om er vanaf te komen.

EHBB Brandend maagzuur

Melk drinken bij brandend maagzuur?
Niet doen! Melk kan even verlichting geven, maar daarna stimuleren de eiwitten uit melk juist de productie van melkzuur. Verruil die beker melk liever voor een kop kamille thee om de hevige brand te blussen. Ook scherp gekruid eten, ui, knoflook, drankjes met koolzuur, sinaasappelsap, koffie en alcohol kun je beter vermijden.

Maar wat helpt wel?

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht! Bij mensen met overgewicht is de druk op de maag groter. Hierdoor kan het sluitspiertje, wat er voor zorgt dat de maaginhoud niet omhoog kan stromen, minder goed gaan werken en kan het maagsap sneller in je slokdarm komen.
  • Eet kleine en lichte maaltijden. Het eten van grote en vetrijke maaltijden kunnen klachten veroorzaken. Daarbij levert het kiezen voor een lichte maaltijd nog meer voordelen op: het behalen van je ideale gewicht!
  • Heb je ’s nachts last van brandend maagzuur? Leg je hoofd iets hoger dan je lichaam en eet twee à drie uur vóór het slapen gaan niets meer.
  • Kies voor een gevarieerde en vezelrijke voeding. Zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Voldoende drinken en een vezelrijke voeding helpt verstopping te voorkomen, want ook bij verstopping is de druk op de maag groter.

Wil je weten hoe een gezond eetpatroon er precies uitziet? Maak een afspraak voor meer tips en adviezen.