‘Wat kan ik als vervanging van melk nemen?’ ‘Kan ik mijn biefstuk nog wel in roomboter bakken?’ ‘Wat als ik uiteten ga?’ Ellen heeft allerlei vragen sinds zij twee weken geleden bij mij kwam vanwege haar opgeblazen buik en wisselende stoelgang. Sindsdien eet ze minder lactose en zijn haar klachten zo goed als verdwenen. In dit blog beantwoord ik een aantal van haar vragen.
Waarom krijg ik van melk een opgeblazen buik?
Lactose is een ander woord voor melksuiker. Het is een koolhydraat en komt voor in alle soorten melk zoals koemelk, geitenmelk, paardenmelk en schapenmelk.
Om lactose te verteren is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase in de darm wordt aangemaakt, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Die onverteerde lactose komt in de dikke darm terecht waar onder invloed van darmbacteriën gassen en prikkelende stoffen vrijkomen. Dit alles kan gepaard gaan met buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid en diarree.
Kan ik mijn biefstuk nog wel bakken in roomboter?
Hoeveel last je van lactose krijgt hangt af van 3 zaken:
- de hoeveelheid lactase die nog wordt aanmaakt in de darm;
- de hoeveelheid lactose die je hebt gegeten of gedronken;
- de soorten bacteriën in de darm.
Om je een indruk te geven: een beker (250 ml) halfvolle melk levert 12 gram lactose. Dat is twee keer zo veel lactose als een schaaltje (150 gram) magere yoghurt. Een sneetje brood besmeerd met roomboter levert slechts 0,1 gram lactose per snee en harde kazen zijn lactosevrij. Het kan dus zomaar zijn dat een klein schaaltje yoghurt en je vlees gebakken in roomboter goed worden verteerd, maar dat een grote beker melk klachten geeft.
Wat kan ik nemen als vervanging van zuivel?
Zuivelproducten leveren belangrijke voedingstoffen. Ze zijn een bron van vitamine B2, B12, calcium en eiwitten. Je glas melk kun je vervangen door lactosevrije melk of een plantaardige variant. De voedingswaarde van sojadrink verrijkt met vitamine B2, B12 en calcium lijkt het meest op melk. Andere plantaardige dranken op basis van granen (haver- of rijstdrink) en noten (kokos- of amandeldrink) leveren minder eiwitten in vergelijking met zuivel. Gelukkig groeit het aanbod lactosevrije en veganistische producten in de supermarkt enorm!
Wat als ik uiteten ga?
Ga je uiteten of kon je dat roomijsje niet weerstaan? Geen nood, het enzym lactase helpt bij de vertering van lactose. Je kunt lactase verkrijgen als tablet of in vloeibare vorm. Het enzym is vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor sorbetijs en aan het restaurant doorgeven dat je een lactose-intolerantie hebt. Een goede kok weet daar wel raad mee.
Krijg ik geen vitaminetekort?
Er zijn talloze mogelijkheden als je een lactose-intolerantie hebt. Samen met de diëtist kun je ontdekken hoeveel lactose je wél kunt verdragen en wat het beste voor jou werkt. Bovendien kijkt de diëtist naar je totale voedingspatroon. Want niet alleen zuivel levert eiwitten, vitamine B2, B12 en calcium. Een gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon voorkomt tekorten.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet Dit Dieet Dat.