Ben jij wel eens ziek geworden na het eten van een stuk vlees, vis of kip? Jaarlijks worden tussen de 1 en 2 miljoen Nederlanders ziek van het eten van besmet voedsel. Wat is het verschil tussen een voedselvergiftiging en een voedselinfectie? Hoe kun je het voorkomen?
Voedselvergiftiging of voedselinfectie?
Een voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door gifstoffen in het voedsel. Die gifstoffen worden geproduceerd door bacteriën en schimmels. Als gevolg van een voedselvergifting kun je last krijgen van buikkrampen, misselijkheid, diarree of zelfs overgeven. De klachten ontstaan meestal binnen acht uur na het eten van giftige stoffen.
Wat is een voedselinfectie?
Je ziet ze niet, want ze zijn microscopisch klein, maar bacteriën, parasieten en virussen liggen overal op de loer en kunnen je ontzettend ziek maken. De klachten kunnen optreden binnen enkele uren tot twee dagen na besmetting. Maar gelukkig kun je ook een heleboel maatregelen treffen om deze ziekmakers uit te schakelen!
Hoe voorkom je een voedselvergiftiging of -infectie?
Stap 1: Koop veilig
Let goed op de houdbaarheidsdatum van alle producten die je koopt. Er zijn twee soorten afkortingen: TGT staat voor ‘te gebruiken tot..’ en staat op alle producten die zeer kort houdbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, kip, voorgesneden groenten en verse koelmaaltijden. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot..’ Deze afkorting kun je vinden op producten die langer houdbaar zijn, zoals eieren, vleeswaren, koek en gebak.
Stap 2: Bewaar veilig
Hoe koud is het in jouw koelkast? De ideale temperatuur is 4°C. De vriezer mag je ver onder het vriespunt draaien. Om te voorkomen dat bacteriën kunnen groeien is een temperatuur van -18°C of zelfs kouder aan te raden.
Stap 3: Kook veilig
- Was jij je handen voor en tijdens het koken? De meeste gevallen ziek worden door je eten kun je voorkomen door een goede hygiëne. Vooral na het aanraken van rauwe kip, vlees of vis kunnen je handen wel een goede wasbeurt gebruiken.
- Was groenten en fruit onder stromend water.
- Koken is al lastig zat, maar hou rauw en bereid voedsel altijd apart. Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren snijplanken en snij steeds met een schoon mes.
- Verhit je eten door en door om alle ziekmakers te doden.
Bonustip: houdt eens per kwartaal een flinke schoonmaakbeurt van de voorraadkast, vriezer en koelkast om besmetting te voorkomen.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet Dit Dieet Dat.