Bonen staan in de Schijf van Vijf, worden gezien als de perfecte aanvulling bij een vleesloze maaltijd én 2016 was internationaal zelfs uitgeroepen tot het Jaar van de Boon. Waarom verdient de boon zo veel lof?

Kikkererwten, snijbonen, sojabonen, pinda’s

Er bestaan honderden verschillende soorten bonen, ook wel peulvruchten genaamd. Witte bonen, bruine bonen, linzen, kapucijners, sojabonen, noem maar op. Ze zijn een voedzame bron van plantaardige eiwitten. Bonen zijn perfect voor een vleesloze maaltijd.
De verse peulvruchten gebruiken wij als groente zoals tuinbonen, doperwten, snijbonen, sperziebonen en kouseband. Ook taugé en alfalfa vallen als kiemgroente onder de peulvruchten. De pinda, ook wel olienoot genoemd, is officieel geen noot maar een peulvrucht. Pinda’s leveren gezonde vetten en eten wij voornamelijk bij de borrel of als pindakaas op brood.

Vaker bonen

Peulvruchten zijn een goede bron van B-vitamines, ijzer, kalium, zink. Daarnaast helpen ze het LDL-cholesterol te verlagen. Ook bevatten ze veel eiwitten en vezels. Die geven langer een vol gevoel, waardoor je niet snel zal gaan hunkeren naar een reep chocolade.

Opgeblazen gevoel

‘Of ik wel eens bonen eet? Nee, dan voel ik mij als een opgeblazen ballon die langzaam leegloopt, als je begrijp wat ik bedoel…’ Veel mensen hebben hier wel eens last van na een bord dampende erwtensoep of chili con carne. Niet alle koolhydraten in bonen worden volledig verteerd in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm en onder invloed van darmbacteriën ontstaat extra gasvorming. Dit veroorzaakt een opgeblazen buik en winderigheid.

Tips

Door bonen uit blik eerst af te spoelen en droge bonen eerst te laten weken kun je de meeste winderigheid voorkomen. De meeste soorten peulvruchten kun je kant-en-klaar in de diepvries, blik of pot in de supermarkt vinden. Lekker praktisch en ze bevatten evenveel voedingsstoffen als zelfgekookte linzen, bonen of erwten. Kies bij voorkeur eentje zonder toegevoegde suikers en maximaal 0,5 gram zout per 100 gram. Kijk hiervoor op het etiket. Eet smakelijk!

Deze blog heb ik geschreven voor DieetDitDieetDat.nl