Erfelijke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een verhoogd cholesterol. Maar wist jij dat je zelf je cholesterol ook kunt beïnvloeden? Je lichaamsgewicht, bewegen, voeding en roken zijn ook van invloed. Een te hoog cholesterol is slecht voor je gezondheid. Toch is cholesterol onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Maar wat is cholesterol eigenlijk?

Wat is cholesterol?

Iedereen heeft cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die je nodig hebt voor het aanmaken van cellen, hormonen en gal. Bovendien speelt cholesterol een belangrijke rol in de spijsvertering. Je lichaam maakt zelf dit vetachtige stofje aan in je lever én je neemt het ook op uit je voeding. Cholesterol is onder te verdelen in twee soorten: HDL en LDL. Klinkt dit voor jou ook als abracadabra?

Hoog cholesterol gevaarlijk?

LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) is ongunstig voor je gezondheid. Heb je een te hoog LDL-cholesterol? Pas op! Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten zoals vernauwing van de slagaderen (artherosclerose), aderverkalking, pijn op de borst, een hartinfarct of beroerte. HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) beschermt je juist tegen al deze vervelende kwalen!

Verlaag je slechte cholesterol

Slik jij medicatie om je cholesterol weer op peil te krijgen? Met de juiste voeding heb je een grote kans om hetzelfde effect te bereiken. Worst, vette vleeswaren, koekjes, chips, gebak en vette snacks zijn de grootste boosdoeners.

Verhoog je HDL cholesterol

Kies voor onverzadigde vetten en vezelrijke voeding: verse groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten (linzen, bonen, kikkerewten), avocado, noten en zaden. Ook eens per week een vette vis zoals haring, makreel of zalm is goed voor je cholesterol! Benieuwd of jij een gezond cholesterolgehalte hebt? Met een simpele bloedtest bij de huisarts kom je er zo achter.

Deze blog heb ik geschreven voor DieetDitDieetDat