‘Afgelopen dagen ben ik meer gaan eten, maar het zet geen zoden aan de dijk. Hoe komt dat?’ vraagt meneer Maas zich af. Hij is door ziekte afgevallen en wil graag twee kilo aankomen. Om dat te verklaren leg ik hem uit hoe de energiebalans werkt.

Hoe werkt de energiebalans?

Je gewicht neemt toe als je meer energie binnen krijgt dan je verbruikt. En als je minder energie inneemt dan je verbruikt,  verlies je gewicht. Eten en drinken leveren bouwstoffen zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Hier haalt je lichaam energie (calorieën) uit om goed te functioneren en lichaamsprocessen gaande te houden.

Hoeveel energie krijg ik binnen?

1 gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën (kcal)
1 gram eiwit levert 4 kcal
1 gram vet levert 9 kcal
1 gram alcohol levert 7 kcal

Om 1 kilogram lichaamsgewicht aan te komen heb je 7000 kcal nodig. Als meneer Maas elke dag 500 kcal extra eet, naast zijn normale inname, zal hij een halve kilo per week aankomen.

Hoe zien 500 kcal eruit?

– Een snee brood besmeert met boter/margarine en pindakaas + 1 snee brood met  een gebakken ei en een beker karnemelk of;
– Een schaaltje halfvolle kwark + 1 banaan + 1 eetlepel noten + 3 eetlepels muesli of;
– Een halve pizza of;
– Een avocado en een handje noten of;
– Een stuk appeltaart met slagroom en een beker latte macchiato.

Een maand later

Helaas, een maand na ons eerste gesprek heeft Meneer Maas zijn doel net niet bereikt. Wat blijkt: op werkdagen gaat het uitstekend, maar in het weekend is hij erg druk waardoor hij vaak vergeet te eten.

Conclusie: om regelmatig aan te komen of af te vallen is het belangrijk om je eetpatroon 24/7 en 7 dagen van de week vol te houden. Mocht je daar van afwijken, dan moet je langer wachten op je beoogde doel. Dat geeft niet, maar het is goed om het je te realiseren om grote frustraties te voorkomen.

Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet dit Dieet dat.