Het is misschien wat vroeg voor een blog over Sinterklaas. Hij is per slot van rekening nog lang niet in het land. Toch liggen de winkelschappen al goedgevuld met pepernoten, kruidnoten, marsepein, schuimpjes, taaitaai, banketletters en het hele ABC in chocoladeletters. Over het snoepgoed van Sinterklaas gaan veel verhalen de ronde. Maar wat is nu waar? Zijn pepernoten en kruidnoten hetzelfde? Levert de letter I minder calorieën dan de M?

De letter M bevat meer calorieën dan de letter I

Niet waar. Denk jij dat de letter M groter is dan de letter I? Helaas, een gemiddelde chocoladeletter M en een gemiddelde chocoladeletter I zijn 100 gram en leveren evenveel calorieën ( ± 550 kcal). Een grote letter weegt snel 200 gram en bevat zelfs meer dan 1000 calorieën.

Kruidnoten bevatten meer vet dan pepernoten

Waar. Kruidnoten worden vaak verward met pepernoten. Pepernoten zijn zacht en lijken op taaitaai. De basis van pepernoten bestaat uit roggemeel, honing en anijs. Daarentegen zijn kruidnoten kleine halve harde bolletjes en worden gemaakt van tarwemeel, suiker, boter en speculaaskruiden. Een schaaltje kruidnoten (25 gram) bevat 113 kcal en 3 gram vet. Dezelfde hoeveelheid pepernoten levert 90 calorieën en 1 gram vet.

Veel banketletters zijn gevuld met witte bonen

Waar. Wist je dat veel spijs in banketletters helemaal geen amandelen bevatten? De letters worden vaak gevuld met banketbakkersspijs als goedkoper alternatief van amandelspijs. Echt amandelspijs bestaat uit een mengsel van amandelen en suiker. Bij banketbakkersspijs worden de amandelen vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen of andere peulvruchten.

Tip: let je op de lijn? Let op de hoeveelheid. Een dun plakje banketstaaf van 25 gram levert je snel 115 calorieën en 6 gram vet.

Bron: deze blog heb ik geschreven voor DieetDitDieetDat.nl