Muesli of cruesli?

“Ach, twee lettertjes verschil, dat maakt toch niet uit?”, ik hoor het regelmatig als ik vraag of mijn patiënt muesli of Cruesli gebruikt. Maar niets is minder waar: die twee letters zijn juist een wereld van verschil! Muesli en Cruesli zijn allebei populaire ontbijtgranen. Ze leveren brandstof, met name koolhydraten, voor een goed begin van de dag. Tot zover de overeenkomsten. Nu de verschillen:

Muesli of Cruesli?

Muesli is een ontbijtgranenmengsel. Het kan verschillende vormen, kleuren en smaken hebben: losse vlokken, flakes of juist luchtig gepoft. Meestal bevat het haver met gedroogd fruit. Er bestaat gezoete en ongezoete muesli. Gezoete muesli bevat suiker of honing, ongezoete muesli niet. Kijk altijd op de verpakking om te zien met welke soort muesli je te maken hebt.

Cruesli is een mengsel van knisperend krokante brokken. Het is eigenlijk een merknaam en bevat altijd extra suikers en vetten en levert dus veel energie.. Bedenk je maar eens: de hoeveelheid energie en suiker die je binnenkrijgt van 1 portie Cruesli bij het ontbijt (30 gram) is gelijk aan dat van aan twee bastognekoeken of vijf Mariakoekjes!

homemade-muesli-almond-milk

Welke variant kies jij?

Heb je diabetes of overgewicht?
Ga dan voor ongezoete muesli. Maar hoe weet je of je met ongezoete muesli te maken hebt? Dat kun je zien als je goed op de verpakking kijkt. Als er namelijk suiker of honing tussen de ingrediënten staat vermeld, weet je dat het om gezoete muesli gaat. Aan Cruesli is altijd honing of suiker toegevoegd. De toevoeging van suiker en honing zorgen voor een snelle(re) stijging van de suikerspiegel en voor extra calorieën en is dus bij diabetes en overgewicht vaak geen goede keuze.

Gewicht aankomen
Wil je juist gewicht aankomen? Dan is de gezoete muesli of Cruesli juist een eenvoudige manier om meer energie bij je ontbijt te gebruiken. Bekijk het etiket om te zien welke variant jij in handen hebt!

Enne… goed om te weten: de biologische varianten leveren evenveel calorieën, suikers, vet en vezels als de niet-biologische varianten.

De bovenstaande blog heb ik geschreven voor Dieet dit Dieet dat.