slank-met-stamppot-afbeelding

Loopt het water je al in de mond als je verse boerenkoolstamppot met worst ruikt? Nederlanders staan bekend om hun voorliefde voor goed gevulde stamppotten. Erg lekker, maar pas op: deze winterkost bevat vaak veel calorieën en verzadigde vetten. Gelukkig zijn er heerlijke alternatieven!

Het vlees in de stamppot bevat vaak veel vet. Wist je dat een flinke worst of gehaktbal 30 tot 50 procent vet bevat? En soorten als salami, leverworst, paté en rookworst zitten ook nog eens boordevol zout.

Af en toe een sappig worstje kan natuurlijk geen kwaad, maar probeer eens wat anders. Wat dacht je van reepjes kipfilet door de hutspot of falafelballetjes bij de andijvie?

slank-met-stamppot

Magere aardappelpuree

Aardappelen zijn natuurlijk erg gezond en absoluut géén dikmaker. Maar… aardappelpuree die gemaakt is met een dikke klont roomboter en melk is niet echt goed voor de lijn.
Pas ook op met kant-en-klare aardappelpuree en variaties uit pakjes en zakjes. Daar wordt vaak veel zout, suiker en vet aan toegevoegd.
Maar hoe maak je dan wél een gezonde en slanke stamppot?

Stamppottips

  • Prak je eigen aardappelpuree en voeg véél groenten toe! Vul de helft van je bord met groente, een kwart met puree en een kwart met een stukje vlees(vervanger) of vis.
  • Varieer met verschillende soorten kool. Boerenkool, andijvie, witte kool, rode kool, zuurkool, bloemkool, broccoli en spruitjes: ze smaken totaal anders, maar zijn allemaal rijk aan vitamine C, vezels, kalium en calcium.
  • Rundertartaar, parmaham, achterham, fricandeau, kipfilet, kabeljauw en tofu zijn gezondere keuzes dan rookworst of een gehaktbal. Ze bevatten namelijk meer eiwit en minder vet.

Kies je toch liever voor een snelle kant-en-klaar-stamppot? Lees dan goed het etiket, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.