Oktober staat voor velen in het teken van stoppen met roken: Stoptober. Zo ook voor de 48-jarige Marja. Ze heeft ruim 30 jaar sigaretten gerookt en houdt van het bourgondische leven. De angst om gewicht aan te komen heeft haar er jaren van weerhouden om te stoppen met roken. Toch is ze nu vastberaden om het roer om te gooien. Ze schakelt mijn hulp in: ‘Hoe voorkom ik dat ik aankom als ik ben gestopt met roken?’

Nicotine stimuleert de stofwisseling

Het is waar dat nicotine in sigaretten de stofwisseling versnelt. Dat betekent voor veel rokers die stoppen dat ze een paar kilo aankomen. Dit is ook Marja’s grootste angst. Wel heeft ze gemerkt dat nu ze gestopt is met roken, geuren beter ruikt en smaken intenser proeft. ‘Mijn stofwisseling verandert en eten smaakt lekkerder! Het wordt ons stoppers ook niet gemakkelijk gemaakt’, zegt ze lachend.

‘Hoe blijf ik op gewicht?’

Tijdens het eerste consult bespreken Marja en ik haar huidige leefstijl, doelen en valkuilen. Marja geeft aan dat ze structuur en houvast nodig heeft. We stellen haalbare doelen en bespreken de momenten die zij lastig vindt.

Zorg voor gezonde afleiding

Kies een gezond alternatief op het moment dat de de drang naar een sigaret het grootst is. Marja’s ochtendritueel bestond uit een kop koffie met een sigaret. Ze had haar sigaret nodig om op te starten. Vervolgens pakte ze haastig een ontbijtreep voor onderweg naar werk. Als gezonde afleiding is Marja van plan om aan tafel te gaan zitten met haar ontbijt en kop koffie.

> Het aanleren van nieuwe gewoontes is lastig en kost tijd. Goede voorbereiding helpt je om een terugval te voorkomen.

Ga bewegen!

Bewegen verhoogt je energieverbruik. Marja is niet sportief, maar vond zwemmen vroeger erg leuk. Ze is van plan om twee keer per week te gaan zwemmen. Daarbij probeert ze zo veel mogelijk alles wandelend of op de fiets te doen.

> Welke sport vind jij leuk om te doen? Om succes te behalen, ook op de lange termijn, is het belangrijk dat je een sport of vorm van beweging kiest waar je plezier aan beleefd.

Gemotiveerd en realistisch

Na een week zie ik Marja weer. ‘In de ochtend ben ik erg chaotisch, dus om te voorkomen dat ik terugval, zet ik mijn ontbijt de avond van te voren al klaar. Ook ben ik al twee keer met een vriendin gaan zwemmen’, vertelt Marja enthousiast. Daarbij is Marja gezonder gaan eten. Ze neemt minder suiker in de koffie, eet meer groenten en kiest volkoren granen.

Marja is gemotiveerd en realistisch: ‘Ik heb ruim 30 jaar gerookt, dus die vastgeroeste gewoontes zijn er niet zomaar uit. Ik wil ook nog kunnen genieten, dus ik gun mijzelf zeker een jaar of meer als dat nodig is.’

 

Deze blog heb ik geschreven voor Dieetditdieetdat.nl