Wist jij dat je zelf je cholesterol kunt beïnvloeden? Je lichaamsgewicht, bewegen, voeding en roken zijn van invloed, maar ook erfelijke factoren spelen een rol.  Een te hoog cholesterol is slecht voor je gezondheid. Toch is cholesterol onmisbaar voor het goed functioneren van je lichaam. Maar wat is cholesterol eigenlijk?

Verbeter je cholestrol

Wat is cholesterol?
Iedereen heeft cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die je nodig hebt voor het aanmaken van cellen, hormonen en gal. Bovendien speelt cholesterol een belangrijke rol in de spijsvertering. Je lichaam maakt zelf dit vetachtige stofje aan in je lever én je neemt het ook op uit je voeding. Cholesterol is onder te verdelen in twee soorten: HDL en LDL. Klinkt dit voor jou ook als abracadabra?

Hoog cholesterol gevaarlijk?
LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne) is ongunstig voor je gezondheid. Heb je een te hoog LDL cholesterol? Pas op! Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart-en vaatziekten zoals vernauwing van de slagaderen (artherosclerose), aderverkalking, pijn op de borst, een hartinfarct of beroerte. HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) cholesterol beschermt je juist tegen al deze vervelende kwalen!

Verlaag je slechte cholesterol
Slik jij allerlei pilletjes om je cholesterol weer op peil te krijgen? Door te kiezen voor de juiste voeding heb je helemaal geen doktersrecept nodig! Worst, vette vleeswaren, koekjes, chips, gebak en vette snacks zijn de grootste boosdoeners.

Verhoog je HDL cholesterol
Kies voor onverzadigde vetten en vezelrijke voeding: verse groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten (linzen, bonen, kikkerewten), avocado, noten en zaden. Ook eens per week een vette vis zoals haring, makreel of zalm is goed voor je cholesterol!

Benieuwd of jij een gezond cholesterolgehalte hebt? Met een simpele bloedtest bij de huisarts kom je zo achter.