‘Zonder zout smaakt mijn eten naar niks.’ Aan het woord is meneer Jansen tijdens ons eerste gesprek. Vanwege zijn nierproblemen is het voor hem verstandig om te letten op de hoeveelheid zout in zijn voeding. Vanmorgen kwam meneer Jansen wederom op mijn spreekuur. Hij vertelde vol enthousiasme en trots over maaltijden die hij had bereid zonder zout. De tips die ik hem had gegeven deel ik daarom graag met jullie.

Tip 1: Haal het zoutvaatje van tafel

‘Het was even wennen, maar alleen de pepermolen staat nog op onze eettafel!’ sprak meneer Jansen trots. Net zoals op veel eettafels stond het peper-en-zoutstelletje altijd op tafel. Nu proeft meneer Jansen eerst zijn eten voordat hij (een enkele keer) zout toevoegt.

Tip 2: Koken met kruiden & specerijen

Eten kun je op smaak brengen met verse en gedroogde kruiden en specerijen. Ze zijn zoutarm en je kunt er eindeloos mee variëren. Meneer Jansen koopt geen voorgekruide aardappelpartjes meer, maar bereidt ze in de oven met een scheutje olijfolie, teentje knoflook en een takje rozemarijn. Ook koriander, tijm, basilicum, bieslook, peterselie, munt, komijnzaad, kaneel, chilipoeder, kerriepoeder en gember staan nu in zijn keukenkast.

Tip 3: Maak het zelf

Maak je eigen saladedressing, jus en sauzen. Aan kant-en-klare varianten uit pakjes, potjes en zakjes wordt vaak zout toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Sojasaus, ketjap, bouillon en maggi zijn van nature zoutrijk. Als alternatief kun je ook gearomatiseerde azijn gebruiken.

Tip 4: Kies groente, vers of uit de diepvries!

Eet meer verse groente of haal ze uit de diepvries. De varianten uit pot bevatten vaak toegevoegd zout en suiker. Dit geldt ook voor ingelegde groenten zoals zuurkool, tafelzuur, atjar en augurken.

Tip 5: Ga voor verse vis

Eet verse vis in plaats van gerookte, ingeblikte of gedroogde vis. In 100 gram gerookte zalm zit 1100 mg natrium. In verse, onbereide zalm zit 150 mg natrium. Dat is 7 keer minder!

Meneer Jansen was enorm verbaasd over de hoeveelheid zout die hij dagelijks binnen kreeg.  Hij heeft zelfs zijn dagelijkse boterhammen met worst en kaas vervangen door boterhammen met rosbief en pindakaas. Zo eet hij niet alleen minder zout, maar ook minder verzadigd vet.

Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet dit Dieet dat