Hiv is de afkorting van humaan immunodeficiëntie virus. Je afweersysteem is door hiv minder goed in staat om ziekteverwekkers te bestrijden. Hiv kan leiden tot de diagnose aids, maar dat hoeft niet. Een goede hygiëne en volwaardige voeding zorgt voor een betere weerstand. Dit is belangrijk om andere infecties te voorkomen. Wat is de rol van voeding bij hiv?

Diabetes en hart- en vaatziekten

Langdurig gebruik van hiv-medicijnen kan leiden tot insulineresistentie en een verhoogd cholesterolgehalte (laag HDL, hoog LDL en hoog triglyceridengehalte). Dit brengt een groter risico op diabetes mellitus en hart- en vaatzieken met zich mee. Daarom is het extra verstandig om te zorgen voor een gezond vetpercentage en een eetpatroon bestaande uit voldoende onverzadigde vetten zoals noten, lijnzaad, avocado, vette vis en olijfolie. De onverzadigde vetten hebben een positief effect op het cholesterolgehalte. Daarnaast zijn ze onmisbaar voor de opname van de vitamines A, D, E en K. Met name een tekort aan vitamine D komt regelmatig voor. Door middel van een bloedtest via de huisarts kun je je vitamine D-status eenvoudig laten checken.

Belang van eiwitten en koolhydraten

Voor het onderhouden van spieren en weefsels heb je eiwitten nodig. Eiwitrijke bronnen zijn magere zuivel, kip, vis, mager(e) vlees(waren), ei en peulvruchten.
Naast eiwitten en vetten zijn ook koolhydraten belangrijk in een gevarieerd voedingspatroon.

Bij insulineresistentie verdient een goede koolhydraatverdeling over de dag – of zelfs het streven naar een koolhydraatbeperking – extra aandacht. Kies voor vezelrijke volkorengranen (volkorenbrood, zilvervliesrijst), fruit en eet elke dag veel groenten. Behalve koolhydraten leveren ze vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.

Andere symptomen bij medicijngebruik bij hiv

Veelvoorkomende symptomen van hiv en medicijngebruik zijn diarree, obstipatie, verlies van de eetlust, misselijkheid, braken, afvallen, botontkalking (osteoporose) en stoornissen van de lever en nieren. Wanneer je last hebt van één van deze klachten is het verstandig om een diëtist te raadplegen die je helpt bij een voedingsadvies op maat.

Hiv is helaas niet te bestrijden met enkel een goede leefstijl. Maar het speelt wel een belangrijke rol in het versterken van je immuunsysteem. Een goede hygiëne, een gezond vetpercentage en een volwaardig en gevarieerd eetpatroon dragen bij aan het optimaal houden van je weerstand en het risico op hart- en vaatziekten en diabetes te verlagen.

Bron: deze blog schreef ik voor Dieetditdieetdat.nl