Het is je hoogstwaarschijnlijk niet ontgaan. De afgelopen tijd verschijnt de term ‘orthorexia’ steeds vaker in de media. Ook in mijn diëtistenpraktijk, gevestigd in een sportcentrum, zie ik steeds meer vrouwen en mannen bij wie gezond eten en sport dagelijks de hoofdrol spelen. Met een gebalanceerde leefstijl is dit geen probleem, maar wanneer wel? Waar ligt de grens? Wanneer spreken we van orthorexia?
Alleen het allergezondste eten
Orthorexia wordt gekenmerkt door een obsessie voor extreem gezond eten. Dat klinkt gek, want we willen allemaal het liefst zo gezond mogelijk leven om niet ziek te worden.
Suikers, verzadigde vetten, zout en e-nummers staan niet bepaald in een goed daglicht, dus je kunt denken dat je er juist goed aan doet om deze te mijden. Orthorexia begint meestal onschuldig: je gaat beter op jezelf letten, letten op wat de mensen in je omgeving eten, wat er in producten zit en hoeveel je zelf eet. Maar ongemerkt wil je steeds meer controle krijgen over wat je eet en drinkt.
Mijn praktijk is gelegen in een sportschool en ik zie dat de obsessie met gezond eten vaak samengaat met veel en intensief sporten.
Hype of stoornis?
Op elke smartphone zit tegenwoordig een ‘gezondheidsapp’ met een stappenteller en een eetdagboek dat aangeeft hoeveel jij die dag mag eten om niet over je (zelf-ingestelde) caloriebehoefte te komen.
Op de televisie, social media en in glossies lijkt iedereen een perfect leven te hebben. Met mooi getrainde lijven, alles wat ze doen is leuk en alleen maar ’gezonde’ gerechten. Een leven waar we geen hobbels hoeven te nemen en waar alles perfect is bestaat niet. Bovendien zou dat ook wel erg saai worden. Hoe vaak kijk jij op je stappenteller? Let jij altijd op wat je eet en drinkt? En als je je een keer niet hebt gehouden aan je ‘eigen regels’, heb je dan een schuldgevoel? Ga je dan meer bewegen en/of minder eten? Orthorexia, anorexia nervosa of welke eetstoornis dan ook gaat verder dan alleen maar over eten.
Waar ligt de grens?
Orthorexia is geen erkende psychische stoornis, dus wanneer spreken we van orthorexia? Naar mijn mening heb je orthorexia wanneer je overmatig bezig bent met gezond willen zijn, waardoor je er lichamelijke en psychische problemen van ondervindt.
Problemen kunnen zich uiten in een vitamine- en mineralentekort, ondervoeding en een te laag vetpercentage waardoor de hormoonspiegel daalt. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen de kans op onvruchtbaarheid vergroten. Daarbij kun je je erg eenzaam, vermoeid, gestresst en depressief (gaan) voelen.
Vraag om hulp
Herken jij deze symptomen bij jezelf, een vriend of vriendin? Praat erover en vraag hulp aan bij de huisarts, diëtist of psycholoog. Het maakt niet uit of orthorexia een erkende stoornis is of niet. Op het moment dat iemand problemen ervaart met eten of overmatig bewegen is het nodig om er wat aan te doen.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor DieetDitDieetDat.nl