‘Ik eet geen producten met palmolie meer, daar hoor je zo veel horrorverhalen over’, vertelt Marja. Ze is zich gaan verdiepen in het milieu, de ontbossing van het tropisch regenwoud, bedreiging van unieke diersoorten en haar eigen gezondheid. Tot haar grote verbazing zit palmolie niet alleen in koek, sauzen, pindakaas en margarine. Ook in shampoo, make-up en wasmiddelen zit palmolie. Ze wil graag tips om minder palmolie te gebruiken.
Vet ongezond?
Eén van de redenen waarom Marja minder palmolie wil eten, is vanwege haar hoge LDL-cholesterolgehalte. Het is een plantaardige olie, maar bestaat toch voor bijna de helft uit verzadigd vet. Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op de cholesterolwaarden en verhoogd daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Om je een indruk te geven: 100 gram palmolie levert 48 gram verzadigd vet en 100 gram olijfolie bevat 14,3 gram verzadigd vet.
Verborgen palmolie
Palmolie zit in ontzettend veel voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en huishoudelijke producten. Het is wettelijk verplicht om het als ingrediënt op het etiket te vermelden. Kant-en-klare maaltijden, pizza’s, snacks en koekjes bevatten vaak palmolie, omdat het een relatief goedkoop ingrediënt is.
Er zijn ook gezonde (dure) etenswaren waarvan je misschien niet verwacht dat er palmolie in zit. Voorbeelden hiervan zijn: pindakaas, ontbijtgranen, margarine, eiwitrepen, koffiecreamer en crackers.
Om palmolie te vermijden kun je kiezen voor pindakaas van 100% pinda’s, krokante ontbijtgranen te vervangen door de ongebakken variant zoals havermout of muesli en in plaats van margarine met palmolie kun je kiezen voor halvarine, roomboter of een margarine zonder palmolie.
Veel crackers, met name luxe crackers, bevatten palmolie. Een cracker bestaande uit volkorenmeel, gist en zout klinkt saai, maar ze hebben vaak wel de beste voedingswaarden.
Is biologische beter?
Palmolie is momenteel de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Nederland is één van de grootste afnemers. Palmolie op het etiket kun je herkennen onder de namen: ‘palmolie’, ‘palmvet’ en ‘plantaardige olie (palm)’.
Het keurmerk ‘biologisch’ wil niet zeggen dat er geen palmolie in het product zit. Duurzame palmolie is mogelijk, maar de meeste palmolie wordt niet werkelijk duurzaam geproduceerd. Ook palmolie die is gecertificeerd door de RSPO is niet gegarandeerd duurzaam. RSPO is de afkorting van Certified Sustainable Palm Oil. Dit is een internationale samenwerking tussen bedrijven en milieuorganisaties (waaronder het Wereld Natuur Fonds en Oxfam Novib) zich inspannen om de palmolieteelt wereldwijd duurzamer te maken.
Palmvrije leefstijl
Palmolie zit in talloze producten. Toch is het zeker mogelijk om producten te kiezen zonder palmolie. Alternatieven hiervoor zijn zonnebloemolie, koolzaadolie, raapzaadolie en olijfolie.
Deze blog heb ik geschreven voor Dieetditdieetdat.nl