Wist je dat pompoen familie is van de komkommer en de courgette? We gebruiken pompoen meestal als decoratie of als kaarslicht tijdens Halloween. Maar deze veelzijdige vrucht is ook erg lekker en gezond! Een aantal wetenswaardigheden over de pompoen.
Bomvol bètacaroteen
Pompoenen zijn laag in calorieën en zijn rijk aan bètacaroteen, calcium, ijzer, foliumzuur, vitamine C en vezels. Hoe donkerder de schil, hoe meer bètacaroteen de pompoen bevat. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor een goede weerstand, een goed gezichtvermogen en een stralende huid. Net zoals vitamine A, is bètacaroteen in vet oplosbaar en wordt het beter opgenomen in combinatie met vet.
Pompoenpitten
Pompoenpitten zijn een goede bron van eiwitten, ijzer, zink, vezels, onverzadigde vetzuren en vitamine E. De pitten kun je roosteren en zijn een voedzame toevoeging over salades.
Wat te doen met pompoen?
Eetbare soorten zijn de flespompoen (butternut squash), de oranje hakkaido, de groene habocha, de spaghettipompoen en de gewone bolvormige oranje pompoen. Pompoen kun je koken, grillen, bakken, stomen, stoven of pureren. Ook een pompoensoep heb je in een handomdraai gemaakt. En dankzij de zoete smaak van pompoen zijn kinderen er gek op!
Ter inspiratie
- Pompoensoep: bak een fijngesnipperde ui, knoflook en een in blokjes gesneden flespompoen (met schil) in een scheutje olie. Voeg bouillon toe en laat het geheel koken tot de schil van de pompoen zacht is. Zet de staafmixer erin tot een mooie soep. Breng op smaak met een snufje komijn- of vijfkruidenpoeder.
- Pompoenpuree: vervang een deel van de aardappelen door pompoen voor een vrolijke (koolhydraatarme) oranje puree.
- Pompoenhummus: hummus is een pasta gemaakt van kikkererwten, sesampasta (tahin), olie, ui en knoflook. Hierdoor is hummus rijk aan eiwitten, vezels, onverzadigde vetzuren en calorieën. Door een deel van de kikkererwten te vervangen door pompoen krijg je ongemerkt minder calorieën, maar méér groente binnen.
- Pompoenfriet: verwarm de oven voor op 200°C. Snij de pompoen in reepjes, leg ze op een bakplaat en besprenkel met een scheutje olie. Bak de frieten in de oven (circa 30 minuten) tot ze lekker knapperig zijn.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor DieetDitDieetDat.nl