Steeds vaker zie je in de supermarkt bepaalde claims staan op verpakkingen denk hierbij aan: light, caloriearm of suikervrij. Wat houden deze claims precies in? Waar moet je nou op letten als je een etiket leest. En wat zijn misleidende producten.

Op een etiket staan verschillende macronutriënten en micronutriënten vermeld zoals: koolhydraten, vetten, eiwitten, suiker, zout, kilocalorieën en verzadigd vet.
Suiker wordt vaak mooier verwoordt, daarom eet je er onbewust meer van dan dat je zelf denkt. Woorden die gebruikt worden om suiker mooier te verwoorden zijn: alles wat eindigt op –siroop of –ose dit zijn vermomde suikers. Nog een instinker zijn opmerkingen als “gezoet met ingedikt appelsap”. Ingedikt sap is gewoon puur suiker dat toevallig uit sap gehaald wordt; er is niets gezonds meer aan. Is de hoeveelheid suiker op een etiket 4 gram of meer? Dan zit er minstens 1 suikerklontje in, want 1 suikerklontje is ongeveer 4 gram.

Naast suiker is er nog een ingrediënt dat vaak onnodig wordt toegevoegd: zout. Dat kan op twee manieren vermeld worden op de lijst als natrium of gewoon als zout. Let er daarbij op dat de hoeveelheden niet precies hetzelfde zijn! In 2,5 gram zout zit ongeveer 1 gram natrium.

Het dagelijkse maximum ligt voor volwassenen op 6 gram zout, oftewel 2,4 gram natrium. Hou daar bij het doen van je boodschappen rekening mee! Kies het liefst voor geheel onbewerkte producten, want je zit sneller op dat maximum dan je denkt.

Producten zonder etiket zijn verse producten. Dit zijn dus onbewerkte producten en deze zijn het gezondst.

Wat zijn misleidende producten
Laat je niet misleiden! Veel producten zien er een stuk gezonder uit dan dat ze in werkelijkheid zijn. Fabrikanten geven de producten bepaalde claims, voegen bepaalde ingrediënten toe of geven misleidende namen. Dit zijn marketingtrucs.

Voorbeelden van misleidende producten


●In de Philadelphia truffel zit maar 0,07% zomertruffel, dat is tot ruim 50x minder dan andere voedingsmiddel ‘met truffel’.
●De bekende proteïne-bar van Mars bestaat voor de helft uit suiker en vet. Dus die is helemaal niet zo gezond.
●In de Zonnatura Groene thee Açai zit slechts 0,5% van de naamgever en hoofdsmaakmaker van het product. Er zit wel 40% van de goedkopere Aronia-bes in.

Deze blog is geschreven door Risha.