Meten en wegen is voor veel mensen het moment om te evalueren hoe het met hun voornemens staat. Voor de één zal dit afvallen zijn, op gewicht blijven of aankomen. De meest gebruikte manier om dit te evalueren is wegen op de weegschaal.

Een weegschaal meet het totaal gewicht van spieren, botten, vetmassa en vocht. Het gewicht kan hierdoor schommelen met 1 á 2 kilo per dag. Vooral vrouwen in hun menstruatie kunnen wel tot 2 kilo in gewicht toenemen. Ook hebben bepaalde typen medicijnen en stress invloed op het gewicht,  zoals prednison en sommige antidepressiva. Het totaal gewicht is dus meer dan een optelsom van de hoeveelheid dat er is gegeten.

Het uiteindelijke getal dat we op de weegschaal zien heeft invloed op het brein. Er kunnen helpende gedachten ontstaan die motiverend zijn om door te gaan met de voornemens. Niet helpende gedachten kunnen juist invloed hebben op de keuzes die we maken. Iemand die 2 kg is afgevallen kan denken: ‘Wat heb ik dit goed gedaan, laten we dit volhouden!’ of juist denken ‘Nu heb ik dat stukje taart wel extra verdient’.

Een getal beïnvloed niet alleen het gedrag, maar ook het gevoel van eigenwaarde. Gevoelens van trots en zelfvertrouwen, maar ook mislukking en onzekerheid kunnen ontstaan als gevolg van getallen. Dat is jammer want een weegschaal laat de weg dat iemand heeft afgelegd niet zien. Gezonde gewoonten leveren op korte termijn namelijk niet altijd direct resultaat.
Succes kan daarom ook op de volgende manieren worden gemeten:

-Je voelt je energieker en bent minder snel moe;
-Je kleding zit losser;
-Je merkt dat sporten makkelijker gaat;
-Je eet vanuit gevoel en stopt wanneer je vol zit;
-Je pakt de draad op wanneer het minder goed is gegaan.

De weegschaal voorgoed verbannen is niet nodig. Lichaamsgewicht geeft inzicht en signalen of we risico’s hebben op bepaalde ziekten. Een te hoog gewicht geeft een risico op diabetes type 2, galstenen, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Een te laag gewicht geeft daartegenover een groter risico op botontkalking en mentale problemen. Bij sommige ziekten is het monitoren van gewicht een onmisbare handeling voor de behandeling en het herstel.

Kortom zijn er meerdere manieren om successen te evalueren dan alleen het getal op de weegschaal. Voel, kijk en luister wat vaker naar je lichaam want het is uniek en het mag er zijn.

 

Deze blog is geschreven door Marcella