Trombose is een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland. Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders overlijdt aan de directe of indirecte gevolgen daarvan. Als je bloedverdunners slikt, heb je vast en zeker wel eens van vitamine K gehoord. Vitamine K is, net zoals vitamine A, D en E, eenvetoplosbare vitamine, maar verdient onder gebruikers van antistollingsmedicijnen extra aandacht.
Trombose in het kort
Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Als dat verstopte bloedstolsel losschiet in een andere ader, kan dat verderop in het bloedvat verstopping geven. Dit noemen we een embolie. Wanneer een bloedstolsel in een slagader ontstaat, kan deze in het hart of in de hersenen terechtkomen en dan kan het zelfs een hart- of herseninfarct veroorzaken.
Stollingsvitamine K
De letter K komt van de Duitse term ‘koagulationsvitamine’. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling, sterke botten en gezonde bloedvaten. Vanaf dat we drie maanden oud zijn, wordt vitamine K door bacteriën in de dikke darm aangemaakt. Daarnaast krijgen we vitamine K binnen via ons eten en drinken.
Bij trombose schrijft de arts vaak antistollingsmedicijnen, ofwel bloedverdunners, voor. Deze verminderen of vertragen de bloedstolling. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenoemde vitamine K-antagonisten (acenocoumarol en fenprocoumon), die de werking van vitamine K tegengaan.
Wat is het effect van vitamine K op de bloedstolling?
INR is een maateenheid en staat voor ‘International Normalized Ratio’. Het geeft de snelheid weer waarmee je bloed stolt. Hoe hoger de INR is, hoe langzamer je bloed stolt.
Vitamine K werkt het antistollingseffect van bloedverdunners tegen. Hierdoor wordt de INR lager. Hoe lager de INR is, hoe ‘dikker’ je bloed, dus hoe sneller je bloed stolt.
Vitamine-K-rijke voeding
Vitamine K komt in de natuur veel voor in groene delen van planten. Groene groenten (sla, broccoli, spinazie), koolsoorten (spruiten) maar ook aardappelen en plantaardige oliën (zonnebloemolie) zijn rijk aan vitamine K. Ook in lever, met name in varkenslever, zit veel van deze stollingsvitamine.
‘Mag ik nu geen groene groentes meer eten?’
Wanneer je bloedverdunners gebruikt, is het verstandig om zo gevarieerd mogelijk te eten. Hierdoor blijft je INR-waarde stabiel. Af en toe een groene salade past daar prima in!
Mocht je eetpatroon ineens erg veranderen, bijvoorbeeld als je gewicht wilt verliezen of je gaat op vakantie, kan het zijn dat je meer vitamine-K-rijke groenten eet. Laat dan je INR-waarde controleren en zo nodig wordt je medicatie aangepast.
Bron: deze blog heb ik geschreven voor Dieet dit Dieet dat.